Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη - 6-8 μ.μ
 
 

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Γεωργαντάς γεννήθηκε στην Τρίπολη, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Εισήχθη με εξετάσεις στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1976 με "Λίαν Καλώς". Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο 1977 ως τον Μάιο του 1979. Αγροτικό...

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

 

Επιδημιολογία

Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται 20.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στομάχου.Η συχνότητα έχει πέσει στο ένα τρίτο ,από ότι ήταν πριν 40 χρόνια. Τώρα υπάρχουν 10 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες άνδρες στις Η.Π.Α. το έτος. Στην Ευρώπη είναι 35 περιπτώσεις αντίστοιχα.Είναι σπάνιος πριν την ηλικία των 40 ετών .Είναι διπλάσιος στους άνδρες από τις γυναίκες.

Αιτιολογία

Το κάπνισμα- κυρίως στους άνδρες, η κακοήθης αναιμία, η χρονία γαστρίτις- κυρίως από λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού( elicobacter pylori) που θεωρείται καρκινογόνο για το στομάχι,η παχυσαρκία, η πρόσληψη αλατισμένων τροφών και μεγάλης ποσότητος αλατιού, η προηγηθείσα μερική γαστρεκτομή(όπως γινόταν παλαιότερα για την θεραπεία του έλκους του στομάχου-δωδεκαδακτύλου) είναι προδιαθεσικοί παράγοντες. Η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση προδιαθέτει για καρκινώματα του πυλωρού, ενώ η ανώτερη οικονομική κατάσταση συνδέεται με καρκινώματα του θόλου και της καρδιοισοφαγικής συμβολής.Τέλος η χρήση αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει συσχέτιση. Υπάρχει μάλιστα μελέτη που δείχνει πιθανή προστασία με την καθημερινή λογική χρήση οίνου.

Συμπτώματα και σημεία

Το πρωιμώτερο είναι το μεταγευματικό βάρος .Επίσης νωρίς εμφανίζεται η ανορεξία ιδίως στο κρέας.Απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 6 κιλά, εμετός με πρόσμειξη αίματος-όταν ο όγκος εντοπίζεται στον πυλωρό, δυσφαγία -όταν ο όγκος εντοπίζεται πλησίον του οισοφάγου, αναιμία.Στην ψηλάφηση ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει μάζα στο άνω μέρος της κοιλίας.

Προφύλαξη – Πρόληψη

Κατανάλωση άφθονων χόρτων, λαχανικών και φρούτων, διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους περιορισμός αλατιού. Η λογική χρήση οίνου μπορεί να είναι βοηθητική.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η σημαντικότερη είναι η γαστροσκόπηση όπου γίνεται και βιοψία. Χρειάζεται αξονική τομογραφία για να ξέρομε την επέκταση της νόσου.Όταν η βιοψία δείξει διαχύτου τύπου καρκίνωμα τότε χρειάζεται ολική γαστρεκτομή ενώ όταν ο τύπος του καρκίνου είναι εντερικός τότε γίνεται μερική ή υφολική γαστρεκτομή.Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει καλύτερη επιβίωση όταν προστίθεται χημειοθεραπεία και ενδεχομένως ακτινοθεραπεία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Αναλόγως του σταδίου έχομε τα εξής ποσοστά 5ετούς επιβίωσης Πρώιμος καρκίνος : 90%, στάδιο Ι : 70%, στάδιο ΙΙ : 30%, στάδιο ΙΙΙ : 10%, και στάδιο τέσσερα : 0%.Η πρόληψη φαίνεται από το ιαπωνικό σχέδιο ελέγχου του πληθυσμού, όπου με την συχνή και προγραμματισμένη σε τακτά διαστήματα γαστροσκόπηση έχουν μεγάλο ποσοστό πρώιμου καρκίνου με συνέπεια τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης παγκοσμίως. Αυτό το πρόγραμμα βεβαίως έχει κόστος και δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο σε άλλες χώρες με μικρά ποσοστά γαστρικού καρκίνου σε σχέση με τον ιαπωνικό πληθυσμό.