Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη - 6-8 μ.μ
 
 

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Γεωργαντάς γεννήθηκε στην Τρίπολη, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Εισήχθη με εξετάσεις στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1976 με "Λίαν Καλώς". Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο 1977 ως τον Μάιο του 1979. Αγροτικό...

Παθήσεις Θυροειδούς

 

Ανατομία – Φυσιολογία – Ορισμοί

Ο θυρεοειδής είναι ο ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στον τράχηλο, σε επαφή με την τραχεία. Αποτελείται από δύο λοβούς που συνδέονται με τον ισθμό.Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς είναι να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ4-θυροξίνη και Τ3-τριιωδοθυρονίνη που συμβάλουν στην ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού του οργανισμού. Η παραγωγή των ορμονών αυτών ρυθμίζεται από την TSH-θυρεοειδοτρόπο ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση(ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου). Οι διαταραχές στην έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών προκαλούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως την υπερέκκριση-υπερθυρεοειδισμό και την μειωμένη έκκριση-υποθυρεοειδισμό. Η διόγκωση του αδένος του θυρεοειδούς ονομάζεται βρογχοκήλη και δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από διαταραχή στην έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Σε άλλες περιπτώσεις εντός του θυρεοειδικού ιστού αναπτύσσεται «όγκος» που ονομάζεται όζος ο οποίος χρειάζεται διερεύνηση αν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη όζο. Στην περίπτωση που έχομε υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών η παθολογική κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν έχομε μειωμένη έκκριση ορμονών η κατάσταση ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Απαραίτητο στοιχείο για την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών είναι το ιώδιο που το προσλαμβάνομε με τις τροφές.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Αίτια
1) Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη ή νόσος του Graves
Xαρακτηρίζεται από κλασσική εικόνα υπερθυρεοειδισμού, όπως αυξημένη εφίδρωση ,ταχυκαρδία,
ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους, συγκινησιακή αστάθεια, τρόμο άκρων χειρών, βρογχοκήλη,
εξόφθαλμο και προκνημιαίο μυξοίδημα.
2) Τοξική οζώδης βρογχοκήλη ή νόσος του Plummer, όπου σπανίως υπάρχει εξόφθαλμος και χαρακτηρίζεται από ταχυαρρυθμίες.
3) Τοξικό αδένωμα, το οποίο παρουσιάζεται σε νέα άτομα σαν «θερμός» όζος στο σπινθηρογράφημα, ενώ ο υπόλοιπος αδένας είναι φυσιολογικός ή ατροφικός.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Αίτια
Το πιό συχνό είναι η θυρεοειδίτις Hashimoto(χρονία λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα),
οι εκ γενετής διαταραχές συνθέσεως των θυρεοειδικών ορμονών, η ελλιπής πρόσληψη ιωδίου,
η θυρεοειδεκτομή κ.λ.π.
Συμπτώματα υποθυρεοειδισμου
Αίσθημα κόπωσης, μειωμένη όρεξη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία(πτώση libido), αύξηση σωματικού βάρους, ευαισθησία στο κρύο, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, αναιμία, δυσκοιλιότητα,
ξηρότητα-πάχυνση-τραχύτητα& απολέπιση δέρματος, αραίωση& ξηρότητα τριχών,
άνοια ή αληθής ψύχωση, οίδημα προσώπου, αργός ρυθμός ομιλίας και βράγχος φωνής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του υπερ- και του υποθυρεοειδισμού γίνεται με έλεγχο των Τ4, Τ3 & TSH μαζί με υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για τον υπερθυρεοειδισμό είτε λαμβάνει ο ασθενής αντιθυρεοειδικά φάρμακα με συνταγή του ενδοκρινολόγου του, είτε υποβάλεται σε θυρεοειδεκτομή από τον χειρουργό του.Εδώ πρέπει να τονίσουμε την λεπτότητα και εμπειρία που χρειάζεται να έχει ο χειρουργός για να αποφευχθούν οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής όπως βλάβη στους παραθυρεοειδείς με συνέπεια υπασβεστιαιμία, ή βλάβη-τραυματισμό των λαρυγγικών νεύρων με συνέπεια δυσχέρεια στην ομιλία. Στην συνέχεια πρέπει να λαμβάνει εφ` όρου ζωής θυροξίνη με παρακολούθηση από τον ενδοκρινολόγο του. Για τον υποθυρεοειδισμό ο ασθενής λαμβάνει ομοίως θυροξίνη εφ` όρου ζωής. Σε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς χρειάζεται ριζική -ολική θυρεοειδεκτομή που προσφέρει άριστη πρόγνωση για μακρά επιβίωση, αρκεί η διάγνωση να γίνει εγκαίρως.