Αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο των γυναικών. Στις Η.Π.Α. μία στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού. Σπανίως παρουσιάζεται και στους άνδρες με χειρότερη πρόγνωση από τις γυναίκες.
Πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσεως(πριν το 12ο έτος) και καθυστερημένη εμμηνόπαυση(μετά το 50ο έτος)Έλλειψη θηλασμού και έλλειψη τέκνων
Πρώτη εγκυμοσύνη μετά το 35ο έτος Ιστορικό καρκίνου: μήτρας ,καρκίνου στον ένα μαστό(αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και στον άλλο)
Ύπαρξη μεταλλαγμένων γονιδίων BRCA1-BRAC2.
(ινοκυστική μαστοπάθεια,θηλωμάτωση ή άτυπη επιθηλιακή δυσπλασία και αυξημένη πυκνότητα μαστού στην μαστογραφία)
– Κάπνισμα,παχυσαρκία
– Αυξημένη κατανάλωση λίπους και αλκοόλ
– Χορήγηση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
Ψηλαφητός όγκος στον μαστό, που μπορεί να είναι ευαίσθητος στην ψηλάφηση ή εντελώς ανώδυνος Διόγκωση,γενικευμένη σκληρότητα, ερυθρότητα ή συρίκνωση του μαστού Όταν ο όγκος είναι κοντά στην θηλή ενίοτε υπάρχει εισολκή θηλής(η θηλή δεν προέχει αλλά βυθίζεται προς τον μαστό) Μερικές φορές έκκριση αιματηρού υγρού από την θηλή Ψηλαφητοί λεμφαδένες στην μασχάλη, ενίοτε σαν μοναδικό σύμπτωμα
Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα, 5 μέρες μετά το τέλος της περιόδου Από την ηλικία των 40 ετών ψηφιακή μαστογραφία ανά έτος. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού η μαστογραφία πρέπει να αρχίζει νωρίτερα.
Σημαντική θεωρείται η αυτοεξέταση(90% των όγκων ανευρίσκονται από την ασθενή) Ακολουθεί οπωσδήποτε η εξέταση από τον γιατρό που μαζί με την μαστογραφία μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία μαστών, για να διευκρινίσει δύσκολες περιπτώσεις.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, που διακρίνεται σε ογκεκτομή ή μερική μαστεκτομή και σε ολική μαστεκτομή. Σήμερα για τον χειρουργικό έλεγχο της μασχάλης υπάρχει η βιοψία του «λεμφαδένα φρουρού» που ελεγχόμενος με ταχεία βιοψία αποφασίζεται διεγχειρητικά αν θα σταματήσει η επέμβαση ή θα ακολουθήσει πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης. Όταν γίνεται μερική μαστεκτομή είναι απαραίτητο να ακολουθεί ακτινοθεραπεία στον υπόλοιπο μαστό. το αν θα προστεθεί χημειοθεραπεία το καθορίζει η βιοψία που θα δείξει το στάδιο και την επιθετικότητα του καρκίνου. Επίσης θα δείξει αν ο όγκος είναι ορμονικά ευαίσθητος οπότε θα προστεθεί και ορμονοθεραπεία.
Θεωρείται πολύ καλή, όταν η διάγνωση γίνει εγκαίρως σε πρώιμο στάδιο.