Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα εκκόλπωμα του τυφλού στο παχύ έντερο. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών έχει εντός της ιστό παρόμοιο με αυτόν των αμυγδαλών, και σε κάποια βιβλία έχει το προσωνύμιο «κοιλιακή αμυγδαλή».Με την πάροδο της ηλικίας ατροφεί. Αν έχει κάποια φυσιολογική λειτουργία πιθανόν αυτό να σχετίζεται με τον προαναφερθέντα ιστό. Oξεία σκωληκοειδίτις είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως.
Συνήθως οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της από διάφορα αίτια,μεταξύ των οποίων ο κοπρόλιθος,λίθος από άλατα,παράσιτα κ.λ.π. Καθώς η φλεγμονή προχωρεί εμποδίζεται η παροχή αίματος και αναπτύσσεται μικροβιακή φλεγμονή,διάταση του αυλού και ανάπτυξη πύου.
Η πάθηση έχει πολλές κλινικές εκδηλώσεις .Αναφέρεται στα κλασσικά συγγράμματα ότι παρουσιάζει εκδηλώσεις σαν τον μυθικό Πρωτέα, που σημαίνει ποικίλα και περίεργα συμπτώματα που μοιάζουν με άλλες χειρουργικές παθήσεις, αλλά και παθολογικές καταστάσεις που δεν έχουν καμμία σχέση με χειρουργική πάθηση. Πρέπει να τονίσουμε εδώ την σημασία του χειρουργού να θέσει την διάγνωση στις δύσκολες και άτυπες περιπτώσεις. Στην τυπική μορφή εμφανίζεται αρχικά πόνος στην περιοχή του στομάχου που ακολουθείται από εμετό, ανορεξία, ναυτία και δυσπεψία. Ο πόνος είναι συνεχής και επιμένει, αργότερα μεταφέρεται στο κάτω και δεξί μέρος της κοιλίας, όπου είναι εντοπισμένος και προκαλεί δυσφορία στην μετακίνηση, την βάδιση και τον βήχα. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται δυσκοιλιότητα. Εμφανίζεται πυρετός ως 37,8 C. Στο 90% των περιπτώσεων υπάρχει αύξηση των λευκών πάνω από 10.000. Σπανίως η σκωληκοειδής μαζί με το τυφλό μπορεί να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλίας και να μιμείται οξεία εκκολπωματίτιδα.
Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι το σημείο McΒurney, δηλαδή η εύρεση από τον χειρουργό εντοπισμένης ευαισθησίας.Επίσης σημαντικό είναι σε άτυπες περιπτώσεις ο εξετάζων να μην θέτει την διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδος κάτω από δεύτερη στην σειρά της διαφορικής διάγνωσης, σε ένα υγιές κατά τα άλλα άτομο που έρχεται με οξύ κοιλιακό πόνο. Σημαντική βοήθεια για την διάγνωση προσφέρουν το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία κοιλίας. Όταν πρόκειται για γυναίκα πρέπει να αποκλεισθεί η περίπτωση έκτοπης κύησης, συστροφής κύστεως ωοθήκης και φλεγμονής της ελλάσσονος πυέλου.
Σήμερα γίνεται με λαπαροσκοπική μέθοδο, ή επί ευρέσεως εντόνου φλεγμονής ο χειρουργός αλλάζει την μέθοδο σε ανοικτή προσπέλαση με την συνήθη τομή.
Διάτρηση: Κάθε καθυστέρηση ιατρικής φροντίδας στον κοιλιακό πόνο είναι η κύρια αιτία εμφάνισης αυτής της επιπλοκής. Συνοδεύεται από υψηλότερο πυρετό,άνω του 38,3 C και πιό έντονοπόνο. Οι συνέπειες της διάτρησης ποικίλουν από τον σχηματισμό μικρού αποστήματος που δεν μεταβάλει πολύ τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδος μέχρι την γενικευμένη περιτονίτιδα, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στον θάνατο.
Στις νέες γυναίκες η διάτρηση αυξάνει την πιθανότητα στείρωσης λόγω απόφραξης των σαλπίγγων.
Περίτονίτις: Εντοπισμένη περιτονίτις προκαλείται από διάτρηση μιάς γαγγραινώδους σκωλη-κοειδίτιδος ενώ γενικευμένη περιτονίτις σημαίνει την διάτρηση στην ελεύθερη κοιλότητα του περιτοναίου.Υψηλός πυρετός και σοβαρή τοξικότητα συνοδεύουν αυτή την καταστροφική επιπλοκή.
Σκωληκοειδικό απόστημα(Plastron): Δημιουργείται μετά από ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και περιχαράκωσης της φλεγμονής από τα γύρω όργανα και το επίπλουν.Εκτός από τον πόνο και τον πυρετό υπάρχει ψηλαφητή μάζα.Στην διάγνωσή του βοηθά το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.Η πιό συνετή αντιμετώπιση της επιπλοκής αυτής είναι η συντηρητική με αντιβιοτικά και σε 6 εβδομάδες να γίνει η σκωληκοειδεκτομή.
Αν ο χειρουργός στην διάρκεια επέμβασης βρεθεί ενώπιον αυτής της εικόνας μπορεί να προχωρήσει με σκωληκοειδεκτομή,αλλά αν οι τοπικές χειρουργικές συνθήκες είναι προβληματικές τότε είναι προτιμώτερη η παροχέτευση και η σκωληκοειδεκτομή να γίνεται σε μετέπειτα χρόνο.