Η πάθηση αυτή ορίζεται ως η αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου. Μπορεί να αφορά συνήθως το λεπτό έντερο ( ειλεός λεπτού εντέρου), ή σπανιώτερα το παχύ έντερο( ειλεός παχέως εντέρου). Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες από πλευράς αιτιολoγίας : μηχανικός ειλεός ( όταν οφείλεται σε απόφραξη από κάποιο μηχανικό εμπόδιο), και παραλυτικός ειλεός ( όταν οφείλεται σε παράλυση των μυικών ινών του εντέρου), που προκαλούν τα ψυχιατρικά φάρμακα, η ακινησία και τραύματα με κακώσεις νεύρων ( που είναι υπεύθυνα για την κίνηση του εντέρου).
Τα αίτια διακρίνονται σε :
1) Τοιχωματικά : οίδημα, αιμάτωμα, ατρησία εντέρου, εγκολεασμός, νεοπλάσματα( καλοήθη-κακοήθη), εκκολπώματα
2) Ενδοαυλικά : δυσκοιλιότητα-κοπρόλιθοι, χολόλιθοι, πιλήματα ( «μάζες» από σπόρους φυτών-φυτοπίλημα, ή τρίχες-τριχοπίλημα)
3) Εξωαυλικά : συμφύσεις, κήλες,εξωεντερικές νεοπλασίες
Αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων, ναυτία και έμετος, πόνος κοιλίας και κωλικός
Μετεωρισμός κοιλίας, αυξημένοι εντερικοί ήχοι, διάχυτη ευαισθησία κοιλίας
Μεγάλη σημασία έχει το ιστορικό, οπωσδήποτε χρειάζεται ακτινογραφία κοιλίας ,πιθανόν αξονική τομογραφία κοιλίας και ενδεχομένως μαγνητική τομογραφία κοιλίας, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις.
Αναλόγως του χρόνου που παρήλθε από την έναρξη των συμπτωμάτων και τα ευρήματα, αποφασίζεται το πόσον επειγόντως θα γίνει η επέμβαση που θα άρει το εμπόδιο του εντέρου και θα λύσει το πρόβλημα του ειλεού.Επίσης σημαντικός παράγων είναι η ηλικία, οι συνοδοί νόσοι, και η εν γένει κατάσταση του ασθενούς. Προηγουμένως είναι απαραίτητο να διορθωθούν τυχόν ηλεκτρολυτικές ή άλλες διαταραχές που συνέβησαν λόγω του ειλεού. Αναλόγως του αιτίου του ειλεού ο χειρουργός αποκαθιστά τον αυλό του εντέρου ( λύση συμφύσεων, αφαίρεση όγκου κ.λ.π.) και την εντερική λειτουργία. Αν πρόκειται γιά παραλυτικό ειλεό πρέπει να αρθεί το παθολογικό αίτιο που τον προκάλεσε.