Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη - 6-8 μ.μ
 
 

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Γεωργαντάς γεννήθηκε στην Τρίπολη, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Εισήχθη με εξετάσεις στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1976 με "Λίαν Καλώς". Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο 1977 ως τον Μάιο του 1979. Αγροτικό...

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

 

Είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος μετά του πνεύμονος για την Δύση.

ΑΙΤΙΑ

Ενοχοποιούνται διάφορες παθήσεις ή καταστάσεις για την εμφάνισή του όπως:
– Πολύποδες και αδενώματα στο παχύ έντερο
– Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση
– Ελκώδης κολίτις και νόσος Crohn
– Παχυσαρκία,κάπνισμα,μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ,μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
κατανάλωση κορεσμένων λιπών,ελλειπής πρόσληψη ινών.
– Επίσης η έλλειψη σωματικής δροστηριότητος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αναλόγως με την εντόπιση του όγκου ποικίλουν όπως :
– Αίμα εμφανές ή αδιόρατο, στα κόπρανα
– Ανεξήγητη αδυναμία-κόπωση και αναιμία
– Εναλλαγές δυσκοιλιότητας-διάρροιας
– Αλλαγή συνηθειών του εντέρου
– Αίσθημα ατελούς κένωσης
– Αποφρακτικά συμπτώματα
– Κοιλιακός πόνος

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αυτή γίνεται πλέον με κολονοσκόπηση όπου λαμβάνεται και βιοψία Επίσης μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η σύγχρονη μέθοδος είναι η έγκαιρη κολονοσκόπηση που πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνεται ανά 5 έτη εφόσον δεν βρεθεί πολύποδας.Αν βρεθεί, η νέα κολονοσκόπηση γίνεται στα 3 έτη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πάντα ο καρκίνος του παχέως εντέρου χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση,έστω και αν υπάρχουν ταυτοχρόνως μεταστάσεις σε άλλα όργανα όπως συνήθως στο ήπαρ. Ο λόγος είναι ότι ο καρκίνος αυτός αιμορραγεί και επίσης μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του αυλού του εντέρου και ειλεό,με ανάγκη επείγοντος χειρουργείου. Συμπληρωματικώς μπορεί να χρειαστούν χημειοθεραπεία και ακτινοβολία,αναλόγως της εντόπισης και του σταδίου της νόσου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο χειρουργός αποκαθιστά την συνέχεια του εντέρου ενώνονταςτα δύο τμήματα του παχέως που απομένουν μετά την αφαίρεση του ενδιαμέσου τμήματος όπου ήταν ο όγκος,κάνοντας την λεγόμενη αναστόμωση. Μερικές φορές,όταν ο όγκος είναι πολύ πλησίον του δακτυλίου του πρωκτού ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει την λεγόμενη κολοστομία-«παρά φύση έδρα». Ευτυχώς η έγκαιρη κολονοσκόπηση σώζει ζωές διότι αν βρεθεί όγκος πρωίμου σταδίου η πρόγνωση είναι πολύ καλή.