Ώρες λειτουργίας του ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη - 6-8 μ.μ
 
 

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Γεωργαντάς γεννήθηκε στην Τρίπολη, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Εισήχθη με εξετάσεις στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1976 με "Λίαν Καλώς". Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο 1977 ως τον Μάιο του 1979. Αγροτικό...

Αιμορροϊδες

 

Οι αιμορροϊδες είναι φλεβικές διογκώσεις-«μαξιλάρια» ιστών, που δρούν προστατευτικά γιά τον πρωκτό στην διάρκεια της κένωσης.
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνηθισμένη πάθηση του ορθοπρωκτικού σωλήνα κατά την οποία οι αιμορροϊδες διογκώνονται με αποτέλεσμα οι περιβάλοντες ιστοί να αδυνατούν να τις συγκρατήσουν οπότε προβάλουν εκτός του πρωκτού.
Διακρίνουμε τις αιμορροϊδες σε εσωτερικές και εξωτερικές.

ΑΙΤΙΑ

Κακή διατροφή με έλλειψη επαρκών φυτικών ινών, η έλλειψη άσκησης, οι καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, έγερση βάρους και υπέρμετρη προσπάθεια κατά την αφόδευση).
Επίσης η χρόνια δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Ε σ ω τ ε ρ ι κ έ ς α ι μ ο ρ ρ ο ϊ δ ε ς
1ου βαθμού : Συνήθως ανώδυνη αιμορραγία με ζωηρό ερυθρό αίμα από τον πρωκτό
2ου βαθμού : Αιμορραγούν και προπίπτουν από τον πρωκτό μόνο κατά την διάρκεια της κένωσης, αλλά ανατάσσονται μόνες τους
3ου βαθμού : Αιμορραγούν, προπίπτουν εκτός του πρωκτού και επανέρχονται μόνο με την πίεση του δακτύλου
4ου βαθμού : Αιμορραγούν και βρίσκονται μονίμως εκτός του πρωκτού.
Υπάρχει δυσφορία και πληρότητα στο ορθό, απώλεια βλέννας και μερικές φορές αναιμία όταν η απώλεια αίματος είναι χρονία. Ενίοτε μπορεί να συμβεί θρόμβωση και τοπική νέκρωση οπότε παρουσιάζεται πόνος.
Ε ξ ω τ ε ρ ι κ έ ς α ι μ ο ρ ρ ο ϊ δ ε ς
Χαρακτηρίζονται από ξαφνικό και έντονο πόνο του δακτυλίου μαζί με ψηλαφητή μάζα στον πρωκτικό δακτύλιο.
Αν προκύψει θρόμβωση τότε δημιουργείται νέκρωση του καλύπτοντος δέρματος με συνέπεια αιμορραγία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Επειδή υπάρχουν παθήσεις που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροϊδες χρειάζεται να αποκλειστούν
ο καρκίνος της ορθοπρωκτικής χώρας και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ( ελκώδης κολίτις και νόσος του Crohn). Αυτό θα γίνει με την τοπική ψηλάφηση, την δακτυλική εξέταση του ορθού και ενδεχομένως την ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή και ολική κολονοσκόπηση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συντηρητική αντιμετώπιση συνιστάται στην έναρξη της πάθησης και μόνο γιά αιμορροϊδες 1ου και 2ου βαθμού.Εδώ έχουν θέση η αλλαγή της δίαιτας με προσθήκη άφθονων ινών , υπακτικών, αύξηση της πρόσληψης υγρών, άσκηση, και μείωση στο ελάχιστο του χρόνου που αφιερώνουμε γιά την κένωση.
Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει τότε οι αιμορροϊδες θεραπεύονται με επεμβατικούς τρόπους όπως είναι
οι ελαστικοί δακτύλιοι, η σκληροθεραπεία (γιά αιμορροϊδες 1ου και 2ου βαθμού), η κρυοπηξία αλλά κυρίως η αιμορροϊδεκτομή.
Η πλέον γνωστή και εφαρμοζόμενη από δεκαετιών είναι η κλασσική αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan που έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.Εδώ σημασία έχει ο χειρουργός να εφαρμόσει την συγκεκριμένη τεχνική με όλους τους κανόνες των κλασσικών συγγραμμάτων προς αποφυγή τυχόν επιπλοκών που όλες οι επεμβάσεις μπορεί να έχουν.
Από 20ετίας περίπου υπάρχει και η αιμορροϊδεκτομή με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρος (αυτόματο μηχάνημα κοπής και συρραφής του εντέρου) η κατά Longo ονομαζόμενη. Αυτή παρουσιάζει θεωρητικά πλεονεκτήματα όπως μικρότερος τοπικός πόνος, αλλά δεν παύει να είναι μιά εντερική αναστόμωση (διατομή και συρραφή του εντέρου).

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Εξαρτάται κυρίως από την επιτυχή αλλαγή των συνηθειών του εντέρου του ασθενούς. Αυτό συνεπάγεται την αύξηση των ινών στην διατροφή, αύξηση άσκησης και μείωση του χρόνου κατά την κένωση.Όλα τα ανωτέρω είναι απαραίτητα
γιά να προληφθεί η υποτροπη των αιμορροϊδων .